Aktuellt från Husbyrådet

Här kommer yttranden och uttalanden av Husbyrådet att läggas upp. Husbyrådet kommer att yttra sig i särskilt utvalda frågor. Det kan både handla om formella och informella remissyttranden eller uttalanden i media.

Sortera på…

Uttalanden Händelser
Husbyrådet + Husbyfestivalen = sant Händelser

2023-07-07

Tidigare i vår fick Husbyrådet i uppdrag av Svenska Bostäder att tillsammans med Husbyborna tänka kring innehållet av årets Husbyfestival. Vi ser positivt på möjligheten att öka medskapandet. Tidigare år har det saknats involve…

Tidigare i vår fick Husbyrådet i uppdrag av Svenska Bostäder att tillsammans med Husbyborna tänka kring innehållet av årets Husbyfestival. Vi ser positivt på möjligheten att öka medskapandet. Tidigare år har det saknats involvering från Husbybor och vi ser detta som en början.

För att samla in områdets tankar, tips och önskemål, sammanställde vi en enkät med frågor som vi bad Husbyborna svara på. Vi fick in 120 svar! Dessa blev underlaget till förslaget som lades fram i april. Sedan dess har Svenska Bostäder jobbat hårt med att förverkliga våra idéer - allt från en lokal matpromenad, loppis, ökad inkludering av föreningar, val av artister och placering på torgen. Men det vi är mest stolta över är att arbetstillfällen för unga skapats.

Vissa praktiska modifikationer har gjorts men i det stora hela är vi förväntansfulla och längtar tills vi får dela den här dagen med er! Håll utkik efter den hemliga, TUNGA, artisten som kommer att avslöjas i augusti. Se hela programmet här.

Festivalen går av stapeln den 26 augusti kl.14-21. Den arrangeras av Svenska Bostäder och Husby centrums företagarförening. Vi ses!

Husbyrådet på Järvaveckan! Händelser

2023-06-02

Hur arbetar vi?

Svenska Bostäder bjuder in till samtal under Järvaveckan, Hemokrati - Alla bara pratar, när ska någon börja lyssna?. Husbyrådet deltar i panelen tillsammans med Löparakademin, På lika villkor och forskaren Nazem Tahvilzadeh där vi pratar om inkluderande demokratiska processer. Vi delar erfarenheter från hur vi arbetat fram en mer lokalt förankrad Husbyfestival tillsammans med Svenska Bostäder, men även hur vi vill jobba med lokala aktörer för att ta tillbaka lokala frågor. Hur kan vi få demokratiska processer som utgår från dem boendes behov och kunskap?. Vi ses den 2 juni kl.15:45-16:30 i seminarietältet Stockholm. Vi ses!

Sök till Husbyrådet! Händelser

2023-05-24

Vill du göra Husby bättre? Sök till Husbyrådet! vi behöver din ansökan senast den 12 juni. Du kan ansöka online eller gå in till Folkets Husby och fylla i vår ansökningsblankett på plats.

- Du förväntas kunna lägga 10-12 kvällar per år samt en helg.

- Du måste bo i Husby.

- Du måste vara 16 år eller äldre

Efter att du ansökt kommer ett urval gå vidare till intervju. Efter intervjuerna kommer en valberedning bestående av Husbybor sammanträda och besluta kring val av ledamöter.

Uttalande om Tidöavtalet (HR-2023/1) Uttalanden

2023-05-22

Det var med stor oro som vi i Husbyrådet bevittnade valresultatet i höstas som mynnade ut i det fruktansvärda Tidavtalet. Avtalet, som inte endast inskränker mänskliga rättigheter, inger även rädsla hos många människor och göder samtidig…

Det var med stor oro som vi i Husbyrådet bevittnade valresultatet i höstas som mynnade ut i det fruktansvärda Tidavtalet. Avtalet, som inte endast inskränker mänskliga rättigheter, inger även rädsla hos många människor och göder samtidigt ett samhällsklimat där en alltmer invandrarfientlig retorik, utbredd islamofobi och en avhumanisering av våra förorter brer ut sig. I skuggan av den här farliga samhällsutvecklingen har vi i Husbyrådet, tillsammans med andra lokala föreningar, skrivit ett uttalande om Tidöavtalet för att markera tydligt att den här sortens politik och retorik inte är välkommet i Järva!

Upprop mot chockhöjda hyror! (HR-2022/1) Uttalanden

2022-10-17

Husbyrådet beslutade under sitt första år att ansluta sig till nätverket Nej till marknadshyra som en del i kampen om en social bostadspolitik. Bostadsfrågan är viktig för Husbyborna som har drabbats av usla hyresvärdar och en ohållbar b…

Husbyrådet beslutade under sitt första år att ansluta sig till nätverket Nej till marknadshyra som en del i kampen om en social bostadspolitik. Bostadsfrågan är viktig för Husbyborna som har drabbats av usla hyresvärdar och en ohållbar bostadsmarknad. Nu senast har fastighetsägare krävt att få höja hyrorna med cirka 10%. I skuggan av detta har Nätverket Nej till marknadshyra skrivit ett upprop mot chockhöjda hyror. Det är många Husbybor som skulle påverkas negativt av kraftigt höjda hyror som redan kämpar med högre matpriser och elkostnader. Därför har ledamöterna i Husbyrådet beslutat att ansluta sig till uppropet. Husbyrådet strävar efter att lyfta Husbybornas röster och påverka i de frågor som är relevanta för området.

Läs om oss på Nyhetsbyrån Järva! Händelser

2022-10-13

Vi bjöd in husbyborna på ett Meet n' Greet den 12 oktober i Folkets Husby. Grundläggande för vårat arbete är att lyssna in vad området tycker, tänker och behöver, därför ville vi presentera årets ledamöter och få en chans att mötas. Det …

Vi bjöd in husbyborna på ett Meet n' Greet den 12 oktober i Folkets Husby. Grundläggande för vårat arbete är att lyssna in vad området tycker, tänker och behöver, därför ville vi presentera årets ledamöter och få en chans att mötas. Det var många av er som kom, i alla åldrar! Vi känner oss evigt tacksamma och ödmjuka inför er närvaro. Även en politiker och en tjänsteman från Stockholms stad gjorde oss sällskap, vilket känns viktigt. Det blev många fina och intressanta samtal. Nyhetsbyrån Järva intervjuade de flesta av oss innan. Gå gärna in och läs artikeln! På vårt Instagram hittar ni bilderna från eventet. Arbetet mot ett bättre Husby fortsätter! Tillsammans är vi starka.

Träffa Husbyrådet! Händelser

2022-10-12

Meet n' Greet med oss onsdagen den 12 oktober, kl 18.00–20:00 i Folkets Husby. Husbyrådet är på plats med elva invalda ledamöter från Husby. Vi kommer att arbeta för att förbättra och öka välbefinnandet för boende i området. Ko…

Meet n' Greet med oss onsdagen den 12 oktober, kl 18.00–20:00 i Folkets Husby. Husbyrådet är på plats med elva invalda ledamöter från Husby. Vi kommer att arbeta för att förbättra och öka välbefinnandet för boende i området. Kom till Folkets Husby för att lära känna Husbyrådets ledamöter, och prata om frågorna som är viktiga för dig som husbybo. Välkomna!PREMIÄR!! Händelser

2022-08-10

Vi gjort en kort dokumentär för att visa Husbyrådets arbete! I filmen kan man följa tre utav ledamöterna; deras tankar och erfarenheter av att sitta i rådet. Tack till våra underbara ledamöter under 2021 och tack till Nader Attiyah som r…

Vi gjort en kort dokumentär för att visa Husbyrådets arbete! I filmen kan man följa tre utav ledamöterna; deras tankar och erfarenheter av att sitta i rådet. Tack till våra underbara ledamöter under 2021 och tack till Nader Attiyah som regisserat filmen och fantastiska Atusa Rezai som är berättare i filmen! Arbetet fortsätter 💙

Nu är ansökningstiden slut! Händelser

2022-06-08

TACK till alla som ansökt till Husbyrådet! Vi går nu igenom alla ansökningarna och kommer att kontakta er för en intervju.

De nya ledamöterna offentliggörs i augusti.

Glad sommar!

Sök till Husbyrådet! Händelser

2022-05-24

Vill du göra Husby bättre? Sök till Husbyrådet! vi behöver din ansökan senast den 7 juni. Du kan ansöka online eller gå in till Folkets Husby och fylla i vår ansökningsblankett på plats.

- Du förväntas kunna lägga 10-12 kvällar per år samt en helg.

- Du måste bo i Husby.

- Du måste vara 16 år eller äldre

Efter att du ansökt kommer ett urval gå vidare till intervju. Efter intervjuerna kommer en valberedning bestående av Husbybor sammanträda och besluta kring val av ledamöter.