Aktuellt från Husbyrådet

Här kommer yttranden och uttalanden av Husbyrådet att läggas upp. Husbyrådet kommer att yttra sig i särskilt utvalda frågor. Det kan både handla om formella och informella remissyttranden eller uttalanden i media.

Sortera på…

Uttalanden Händelser Visa alla…
Husbyrådet + Husbyfestivalen = sant

2023-07-07

Tidigare i vår fick Husbyrådet i uppdrag av Svenska Bostäder att tillsammans med Husbyborna tänka kring innehållet av årets Husbyfestival. Vi ser positivt på möjligheten att öka medskapandet. Tidigare år har det saknats involve…

Tidigare i vår fick Husbyrådet i uppdrag av Svenska Bostäder att tillsammans med Husbyborna tänka kring innehållet av årets Husbyfestival. Vi ser positivt på möjligheten att öka medskapandet. Tidigare år har det saknats involvering från Husbybor och vi ser detta som en början.

För att samla in områdets tankar, tips och önskemål, sammanställde vi en enkät med frågor som vi bad Husbyborna svara på. Vi fick in 120 svar! Dessa blev underlaget till förslaget som lades fram i april. Sedan dess har Svenska Bostäder jobbat hårt med att förverkliga våra idéer - allt från en lokal matpromenad, loppis, ökad inkludering av föreningar, val av artister och placering på torgen. Men det vi är mest stolta över är att arbetstillfällen för unga skapats.

Vissa praktiska modifikationer har gjorts men i det stora hela är vi förväntansfulla och längtar tills vi får dela den här dagen med er! Håll utkik efter den hemliga, TUNGA, artisten som kommer att avslöjas i augusti. Se hela programmet här.

Festivalen går av stapeln den 26 augusti kl.14-21. Den arrangeras av Svenska Bostäder och Husby centrums företagarförening. Vi ses!

Husbyrådet på Järvaveckan!

2023-06-02

Hur arbetar vi?

Svenska Bostäder bjuder in till samtal under Järvaveckan, Hemokrati - Alla bara pratar, när ska någon börja lyssna?. Husbyrådet deltar i panelen tillsammans med Löparakademin, På lika villkor och forskaren Nazem Tahvilzadeh där vi pratar om inkluderande demokratiska processer. Vi delar erfarenheter från hur vi arbetat fram en mer lokalt förankrad Husbyfestival tillsammans med Svenska Bostäder, men även hur vi vill jobba med lokala aktörer för att ta tillbaka lokala frågor. Hur kan vi få demokratiska processer som utgår från dem boendes behov och kunskap?. Vi ses den 2 juni kl.15:45-16:30 i seminarietältet Stockholm. Vi ses!

Sök till Husbyrådet!

2023-05-24

Vill du göra Husby bättre? Sök till Husbyrådet! vi behöver din ansökan senast den 12 juni. Du kan ansöka online eller gå in till Folkets Husby och fylla i vår ansökningsblankett på plats.

- Du förväntas kunna lägga 10-12 kvällar per år samt en helg.

- Du måste bo i Husby.

- Du måste vara 16 år eller äldre

Efter att du ansökt kommer ett urval gå vidare till intervju. Efter intervjuerna kommer en valberedning bestående av Husbybor sammanträda och besluta kring val av ledamöter.

Läs om oss på Nyhetsbyrån Järva!

2022-10-13

Vi bjöd in husbyborna på ett Meet n' Greet den 12 oktober i Folkets Husby. Grundläggande för vårat arbete är att lyssna in vad området tycker, tänker och behöver, därför ville vi presentera årets ledamöter och få en chans att mötas. Det …

Vi bjöd in husbyborna på ett Meet n' Greet den 12 oktober i Folkets Husby. Grundläggande för vårat arbete är att lyssna in vad området tycker, tänker och behöver, därför ville vi presentera årets ledamöter och få en chans att mötas. Det var många av er som kom, i alla åldrar! Vi känner oss evigt tacksamma och ödmjuka inför er närvaro. Även en politiker och en tjänsteman från Stockholms stad gjorde oss sällskap, vilket känns viktigt. Det blev många fina och intressanta samtal. Nyhetsbyrån Järva intervjuade de flesta av oss innan. Gå gärna in och läs artikeln! På vårt Instagram hittar ni bilderna från eventet. Arbetet mot ett bättre Husby fortsätter! Tillsammans är vi starka.

Träffa Husbyrådet!

2022-10-12

Meet n' Greet med oss onsdagen den 12 oktober, kl 18.00–20:00 i Folkets Husby. Husbyrådet är på plats med elva invalda ledamöter från Husby. Vi kommer att arbeta för att förbättra och öka välbefinnandet för boende i området. Ko…

Meet n' Greet med oss onsdagen den 12 oktober, kl 18.00–20:00 i Folkets Husby. Husbyrådet är på plats med elva invalda ledamöter från Husby. Vi kommer att arbeta för att förbättra och öka välbefinnandet för boende i området. Kom till Folkets Husby för att lära känna Husbyrådets ledamöter, och prata om frågorna som är viktiga för dig som husbybo. Välkomna!PREMIÄR!!

2022-08-10

Vi gjort en kort dokumentär för att visa Husbyrådets arbete! I filmen kan man följa tre utav ledamöterna; deras tankar och erfarenheter av att sitta i rådet. Tack till våra underbara ledamöter under 2021 och tack till Nader Attiyah som r…

Vi gjort en kort dokumentär för att visa Husbyrådets arbete! I filmen kan man följa tre utav ledamöterna; deras tankar och erfarenheter av att sitta i rådet. Tack till våra underbara ledamöter under 2021 och tack till Nader Attiyah som regisserat filmen och fantastiska Atusa Rezai som är berättare i filmen! Arbetet fortsätter 💙

Nu är ansökningstiden slut!

2022-06-08

TACK till alla som ansökt till Husbyrådet! Vi går nu igenom alla ansökningarna och kommer att kontakta er för en intervju.

De nya ledamöterna offentliggörs i augusti.

Glad sommar!

Sök till Husbyrådet!

2022-05-24

Vill du göra Husby bättre? Sök till Husbyrådet! vi behöver din ansökan senast den 7 juni. Du kan ansöka online eller gå in till Folkets Husby och fylla i vår ansökningsblankett på plats.

- Du förväntas kunna lägga 10-12 kvällar per år samt en helg.

- Du måste bo i Husby.

- Du måste vara 16 år eller äldre

Efter att du ansökt kommer ett urval gå vidare till intervju. Efter intervjuerna kommer en valberedning bestående av Husbybor sammanträda och besluta kring val av ledamöter.

Rapport från Husbyrådet träffar Husbyborna

2021-10-15

Husbyrådets ledamöter bjöd in Husbyborna till det första offentliga mötet den 14:e oktober i Folkets Husby, för att lära känna rådet och för att höra Husbybornas tankar kring frågorna som rör de boende och deras levnadsvillkor.…

Husbyrådets ledamöter bjöd in Husbyborna till det första offentliga mötet den 14:e oktober i Folkets Husby, för att lära känna rådet och för att höra Husbybornas tankar kring frågorna som rör de boende och deras levnadsvillkor. Husbyboende i olika åldrar har medverkat i eventet. Det blev en träff med mingel, fika och dialog om vad som händer i Husby.

Under kvällen höll Husbyrådet en presentation om vad rådet är, varför rådet finns och visionen för rådets framtid. Ledamöterna berättade om Husbyrådets roll i att lyfta Husbybornas röster, stötta Husbybor där det finns behov samt att vara en länk mellan Husbyborna och beslutsfattarna. Ambitionen för rådet är att arbeta för gemenskap, trygghet samt social rättvisa. Vidare betonade ledamöterna att de vill arbeta för de goda krafterna och kunskapen runt om i Husby, uppmärksamma samhällsproblem och försöka komma med lösningar, kroka arm med andra lokala initiativ samt att skapa ett ökat medborgarinflytande och delaktighet i området. Presentationen följdes av en lägesrapport där omvärldsgruppen tog upp aktuella frågor och punkter om vad som händer i Husby, däribland mammornas manifestation mot våldet i Järva togs upp samt de ökade hyreshöjningarna.

När presentationen var över började minglet och samtalen med de boende. Det fanns formulär på plats att fylla i med fem teman som rörde skolan, trygghet, bostäder, ungdomar och fritidsgårdar. Bland förslagen som Husbyborna skrivit var behovet av fler fritidsgårdar, fler mötesplatser, fler utbildade lärare och fräschare samt hygieniska bostäder. Vidare betonade många av Husbyborna att deras röster inte hörs, bland annat att deras klagomål inte hörs av hyresvärden. I en fråga som ställdes under kvällen ”vilken förändring vill jag se i Husby?” svarade husbyborna: mer integration, bra mödravård, säkerhet, fritidsgårdar med meningsfullt program till ungdomar.

Lär känna Husbyrådet-eventet var ytterligare ett bevis på att det finns stort behov för en samlande lokal plattform som kan förankra Husbybors behov och tankar kring olika frågor. Samt att arbeta med forum där föreningar, boende och myndigheter möts för ömsesidig dialog och lyssnande, och för att säkerställa nya vägar för inflytande och delaktighet i Husby.