För att förstå hur politiken, stadsdelen och beslut som påverkar Husby fungerar är det viktigt att förstå språket och orden som används. Nedan finns en ordlista som hjälper dig att tolka en del av de begrepp som politiker och tjänstemän använder i protokoll, beslut och tjänsteutlåtanden.
En handling som förvaras hos, inkommit till eller upprättas hos en myndighet. En allmän handling kan vara en offentlig handling om den inte innehåller några uppgifter som sekretessbelagts enligt Offentlighets- och sekretesslagen.
Ekonomisk ersättning för t ex politiskt utfört arbete.
Om ärendet behöver kompletteras med till exempel ytterligare utredning eller om underlaget känns ofullständigt, ska ärendet återremitteras och inte bordläggas. Det är viktigt att det i beslutet tydligt anges varför ärendet återremitterats så att mottagaren av återremissen vet vad som ska göras.
Om ärendet behöver kompletteras med till exempel ytterligare utredning eller om underlaget känns ofullständigt, ska ärendet återremitteras och inte bordläggas. Det är viktigt att det i beslutet tydligt anges varför ärendet återremitterats så att mottagaren av återremissen vet vad som ska göras.
Avslag betyder nej. Beslut om att inte bevilja, godkänna, bifalla eller medge en ansökan eller ett ärende.
Bifall betyder ja. Beslut om att godkänna, samtycka, anta, bevilja, medge en ansökan eller ett ärende.
Beslut att skjuta upp debatt och beslut i ett ärende till ett senare sammanträde.
I Stockholms stad finns 15 borgarråd som är heltidsanställda politiker. De utses av kommunfullmäktige. Majoriteten har tio borgarråd och oppositionen fem.
Stadens borgarråd bildar tillsammans borgarrådsberedningen. De förbereder ärenden för kommunstyrelsen. Titeln borgarråd i Stockholm kan jämföras med titeln kommunalråd i andra svenska kommuner. Finansborgarrådet har en särskild ställning bland borgarråden som ordförande både i borgarrådsberedningen och i kommunstyrelsen.
Överlåta arbete och beslut till någon annan, till exempel från nämnden till nämndens ordförande eller till förvaltningschef.
Ersättare eller suppleant, är en person som ersätter en ordinarie ledamot när den inte kan delta.
Förteckning över ärenden som ska behandlas vid ett sammanträde; dagordning.
Exempelvis folksamling, möte, kongress, stämma, riksdag. Fullmäktige är högsta beslutande församlingen i Stockholm stad och landstinget.
Person som fått sitt politiska uppdrag av väljarna eller av en politisk församling.
En förvaltning finns under varje nämnd och där arbetar opolitiska tjänstemän. T.ex. utbildningsförvaltning, arbetsmarknadsförvaltning, stadsdelsförvaltning.
Överklagande enligt förvaltningslagen, och enligt denna lag får beslut överklagas av den som beslutet angår (myndighetsutövning).
Den lag som reglerar förvaltningsmyndighetens verksamhet och innehåller bland annat regler om serviceskyldigheten mot allmänheten, hur ärenden ska handläggas samt regler för överklagande av myndighetsbeslut (förvaltningsbesvär).
Tjänsteman som bereder och presenterar ett ärende samt skriver förslag till beslut, ett tjänsteutlåtande.
En fråga som ställs från en ledamot eller tjänstgörande ersättare i kommunfullmäktige till ordförande i nämnd eller styrelse för skriftligt svar.
Jäv innebär en situation där en person kan tänkas vara partisk, eller att det finns någon särskild omständighet som gör att förtroendet för personens opartiskhet rubbas. En jävig person får inte delta i beslutet eller i förberedelserna (handläggning och beredning) till beslutet. För att jäv ska föreligga krävs det inte att personen är partisk, utan bara att situationen är sådan att det finns skäl att misstänka partiskhet. Om du själv misstänker att du är jävig, anmäl alltid jäv och lämna sammanträdet - om inte annat för att undvika misstanke och förtroendeskada.
Överklagande enligt kommunallagen, och enligt denna lag har varje medlem i en svensk kommun eller landstingskommun rätt att överklaga kommunens eller landstingets beslut
Den lag som reglerar kommunernas och landstingens organisation och ansvarsområden samt innehåller bestämmelser om överklagande av kommunala beslut (kommunalbesvär).
I Rådssalen i Stockholms stadshus fastställer de 101 folkvalda i kommunfullmäktige mål och riktlinjer för Stockholms stads verksamheter.
Ledamöterna utses vart fjärde år då val till riksdag, kommun och landsting hålls. Det parti som får flest röster får flest representanter i kommunfullmäktige och har på så sätt större chans att påverka besluten. En representant i kommunfullmäktige är detsamma som ett mandat.
Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för att kommunfullmäktiges beslut genomförs, följs upp och utvärderas. Den ansvarar också för stadens ekonomi och hur staden ska utvecklas i framtiden.
Ledamöterna i kommunstyrelsen förbereder ärenden så att ledamöterna i kommunfullmäktige får en sammanställning av alla fakta och förslag innan de fattar beslut.
Stockholms kommunstyrelse består av 13 personer från både majoritet och opposition. Det finns också 13 valda ersättare.
Att rådge, samråda, inkomma med perspektiv.
En politisk ledning som kan föra sin egen politik utan att förhandla med politiska partier som står utanför majoriteten, eftersom den kan förlita sig på att beslutet går igenom ändå.
Ett mandat är ett uppdrag att vara representant; exempelvis inneha en plats i kommunfullmäktige.
Ett förslag till beslut eller åtgärd som väcks av en eller flera ledamöter eller tjänstgörande ersättare i kommunfullmäktige.
Skriftligt förslag från en eller flera ledamöter i en politisk församling. Ett ja till motionen betyder att församlingen ska göra som motionären (den person som lämnade motionen) föreslår.
Ett förvaltningsrättsligt begrepp som omfattar beslut eller andra åtgärder som ytterst är uttryck för samhällets maktbefogenheter i förhållande till medborgarna. En vanlig definition (hämtad ur den gamla förvaltningslagen) är utövning av befogenhet att för en enskild bestämma om förmån, rättighet, skyldighet, disciplinär bestraffning eller annat jämförbart förhållande. Exempel på myndighetsutövning är beslut om bygglov eller färdtjänst.
Offentlighets- och sekretesslagen. Den lag som innehåller bestämmelser om myndigheters och vissa andra organs handläggning vid registrering, utlämnande och övrig hantering av allmänna handlingar. Lagen innehåller också bestämmelser om tystnadsplikt i det allmännas verksamhet och om förbud att lämna ut allmänna handlingar (sekretess).
Principen att alla ska ha rätt att ta del av allmän handling och rätten att närvara vid beslutande politiska sammanträden (och vid domstolsförhandlingar). Det är allmänhetens rätt till fri insyn i det allmännas angelägenheter och en garanti för rättssäkerheten, för effektivitet i förvaltningen och folkstyret och är viktig för att främja allmänhetens förtroende för myndigheterna.
Politiskt parti, eller grupper av politiska partier, som inte har en majoritet av mandaten.
En politiker är förtroendevald och som genom politisk åsiktsbildning utövar inflytande över offentligt beslutsfattande och maktutövning, eller en person som eftersträvar detta inflytande.
Ett presidium utgörs av den som är ordinarie ordförande och den eller de som är vice ordförande i en förening, sammanträde eller annan organiserad grupp av människor. Var och en av dem kan kallas presidial. Personerna i presidiet är de som kan och ska fungera som ordförande om inte särskilda skäl finns.
Ett annat ord för förslag, ofta från den styrande majoriteten till den beslutande församlingen.
Skriftlig redogörelse för vad som beslutats vid ett sammanträde.
En hänvisning av ett ärende till myndigheter, bolag, organisationer eller föreningar (så kallade remissinstanser) för att de ska yttra sig innan beslut fattas. Remissinstanser väljs ut för varje remiss, men innefattar normalt myndigheter och etablerade organisationer som berörs av eller har specialkunskap om det som remissen handlar om. Det står också var och en fritt att svara på en remiss, och komma in med synpunkter, men räknas då inte som remissinstans.
Kort inlägg som en person får uttala omedelbart efter en annans debattinlägg. Replik bryter alltså ordinarie talarlista.
Att lämna en reservation är ett sätt att markera en avvikande mening i sammanträdesprotokollet. Ingen omröstning krävs för att man ska ha rätt att reservera sig. Reservationen kan lämnas muntligt eller skriftligt.
Förteckning eller lista över röstberättigade personer.
Svensk medborgare som fyller 18 år senast på valdagen och finns upptagen i röstlängd. Utländska medborgare som bott i Sverige i tre år och fyllt 18 år har rösträtt i kommunal- och landstingsval men inte i riksdagsval.
Varje majoritetsborgarråd är chef för en rotel. En rotel är en avdelning med ansvar för ett visst verksamhetsområde, till exempel finansroteln eller skolroteln. Varje rotel ansvarar för ett antal politiska nämnder och bolagsstyrelser. Efter valet 2018 finns tio rotlar (avdelningar) med olika ansvarsområden i Stockholms stad.
Stadsdelsförvaltningarna ansvarar för ett antal verksamheter utifrån ett geografiskt område. Stockholms stad är indelat i 13 stadsdelsförvaltningar. Det är de förtroendevalda i stadsdelsnämnderna som beslutar vad som ska prioriteras för dessa kommunala verksamheter inom området. Stadsdelsförvaltningarna ska sedan genomföra nämndernas beslut.
En stadsdelsnämnd är en kommunal politisk nämnd som har ett lokalt geografiskt ansvarsområde. som t ex Rinkeby-Kista eller Spånga-Tensta. Det är de förtroendevalda politikerna i stadsdelsnämnderna som beslutar vad som ska prioriteras för de kommunala verksamheterna inom området. Stockholms Stad består av 13 stadsdelar och stadsdelsnämnder. Stadsdelsnämnderna beslutar i frågor som rör individ- och familjeomsorg, konsumentvägledning, skötsel av parker, fritidsverksamhet samt social omsorg för funktionshindrade och äldre.
Suppleant är ett annat ord för ersättare.
En person som tjänstgör för samhället. I offentlig verksamhet är tjänstemän, till skillnad från förtroendevalda, befattningshavare som är anställda hos myndigheten och uppbär lön för sitt arbete.
Ett tjänsteutlåtande är en skrivning från förvaltningens tjänstemän som utgör ett underlag för politiska beslut. Det ska innehålla förvaltningens – stadsdelsdirektörens – förslag till beslut i ärendet. Detta förslag bygger på tjänstemannens faktakunskaper och bedömningar.
Betyder omröstning. Beslut fattas normalt med acklamationsbeslut. Ordföranden lägger fram de olika yrkanden som ställts under diskussionen i ärendet och frågar ledamöterna om de beslutar i enlighet med xx:s yrkande, yy:s yrkande etc. Som ledamot eller tjänstgörande ersättare, ropar man ”ja” för det yrkande man vill ska vinna, annars ropar man ”nej”. När alla yrkanden har lagts fram talar ordföranden om vilket av dem som har bifallits. Har man röstat för ett annat yrkande och tycker att det är tveksamt om det verkligen finns majoritet för det förslag ordföranden har uppfattat som vinnande, har man rätt att begära votering (omröstning). Var och en av de som ska fatta beslutet ropas då upp och säger ”ja”, ”nej” eller ”avstår”, beroende på hur den vill rösta.
Ett yrkande är ett tydligt formulerat förslag.